St. Martin
Svatý Martin
Ostrov je správně rozdělen na dvě části. Jižní holandská, má rozlohu 34 km2 a správní středisko Philipsbourg, severní část je francouzská, o rozloze 53 km2 se správním střediskem Marigot. Obě města mají dobré přístavy a vzdálenost mezi nimi je pouhých 10 km. Přestože je ostrov takto rozdělen, mezi oběma částmi neexistují žádné celní ani jiné překážky a takřka všude se domluvíte francouzsky.
V minulosti byla hlavním zdrojem příjmů obyvatelstva výroba a prodej soli z mořské vody. V současnosti však už ostrov žije především z turistického ruchu.
Svatý Martin má velmi příjemné klima, tropická vedra jsou mírněna vanoucími pasáty a teploty kolísají mezi 22° - 30° C. Srážek je velice málo, zpravidla se vyskytují mezi měsíci září až listopad formou krátkých přeháněk a to ještě bývají omezené na hornatou oblast ostrova.
V případě návštěvy rozhodně neopomeňte okusit místní kuchyni. Základem zpravidla bývá mořská ryba, tropické ovoce a zelenina. To vše je připraveno s rafinovaností francouzské kuchyně a do dokonalosti doladěno místním ohnivým karibským kořením. Malé restaurace jsou roztroušeny podél celého pobřeží a vyzívají k návštěvě. Po příjemném jídle si dopřejte ještě některý z nepřeberného množství nápojů. Bývají připravovány zpravidla z třtinového rumu a nejrůznějších koktejlů. Rovněž nealko nápoje, které připravují z čerstvých tropických plodů, jsou zde zastoupeny ve velkém množství.